İnsansı robotların sıkıcı işleri elimizden alacağı geleceğe adım adım yaklaşıyoruz. Ama bu gelecek için hala kapsamlı çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu çalışmaları teşvik etmek için de dünya çapında yarışmalar düzenleniyor.
Bu müsabakalardan biri ise epey farklı bir temaya sahip. “RoboCup” yarışlarında insansı robotlar, futbol müsabakalarında karşı karşı gelerek uğraş ediyor. Gelin, bu farklı yarışa yakından bakalım.
RoboCup nedir?
RoboCup, 1996 yılında bir küme Japon üniversite profesörünün fikri olarak ortaya çıktı. Yarış, o günden bugüne her yıl nizamlı olarak gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Yarışmada 45 ülkeden 2.500’ü aşkın iştirakçi, 2000’den fazla robotuyla baş gösteriyor. Bu iştirakçiler ortasında öğrencisinden araştırmacısına neredeyse her yaş kümesinden bireylerden oluşan gruplar yer alıyor.
Yarışmalar yalnızca futboldan ibaret değil:
RoboCup, her ne kadar ‘Robot Soccer World Cup (Robot Futbol Dünya Kupası)’ isminin bir kısaltması olsa da yarış, sadece futbol müsabakasından ve insansı robotlardan ibaret değil. Takımlar, yarışta aşağıdaki başlıklarda da rekabet ediliyor:
- Arama kurtarma: Arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek tüm robotlar b alanda kabiliyetlerini sergiliyor, birbirine karşı yarışıyor.
- @Home (Ev): Mesken işlerini sahiplenecek robotlar bu kategoride kendilerini gösteriyor.
- Endüstri: Üretim ve sanayi alanında kullanılabilecek, lojistiğinden iş ortamında kullanılacak tüm robotlar bu kategoride gösteriliyor.
Neden bu türlü bir yarış yapılıyor?
RoboCup’ın hedefi, alanındaki öbür müsabakalar üzere yalnızca bir yarış yapmak ve yetenekli robotlara mükafatlar dağıtmak değil. Binlerce iştirakçinin katıldığı yarışlarda robotik teknolojilerin gelişmesinin temelleri atılıyor.
RoboCup, robotların ulaşabilecekleri gaye için de şimdi birinci gününde bir gaye belirlemiş durumda: 2050 yılına kadar robotların, son Dünya Kupası şampiyonuna karşı FIFA kurallarına uygun gayret etmesi ve zafer elde etmesi.
RoboCup müsabakalarına Türkiye’den de iştirakler sağlanıyor:
Geçmiş yıllarda RoboCup müsabakalarına Türkiye’den de kimi takımlar katılmış ve büyük başarılara da imza atmıştı. Örneğin, 2017 yılında iştirak sağlayan T3/0008 Yıldız takımı, şampiyonada 5 başka kolda birincilik kazanmayı başarmıştı. Takımın kazandığı mükafatlar şu formdaydı:
- En Güzel Keşif Robotu
- En Güzel Otonom Robot
- En Uygun Dış Alan Robotu
- En Âlâ Küçük Keşif Robotu
- Sanal Robotlar Müsabakası Birinciliği
Sadece iştirak sağlamadık, RoboCup’a mesken sahipliği de yaptık:
RoboCup müsabakasının 2011 ayağı, 5-11 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmişti. 2011 yılındaki robotlar, İstanbul’da bu türlü karşı karşıya gelmişti:
RoboCup 2023 ne vakit?
RoboCup 2023, 4-10 Temmuz tarihlerinde Fransa’nın Bordeaux kentinde gerçekleştirilecek.
Futbol alanında göreceğimiz robotlardan biri:
Kaliforniya Üniversitesi Henry Samueli Mühendislik Okulu’ndaki grup tarafından geliştirilen ARTEMIS, 2023 yılında futbol müsabakasında göreceğimiz robotlardan birisi olacak.
‘En süratli insansı robot’ olarak betimlenen ARTEMIS, saniyede 2,1 metre süratle hareket edebiliyor. Ayrıyeten zıplayabiliyor, engebeli tabanlarda hareketine devam edebiliyor, istikrarını koruyabiliyor.
2011 yılından bu yana yaşanan gelişmeyi de böylece somut bir formda görebilirsiniz.